Ongezond leven leidt tot symptomen borstkanker

Ongezond leven leidt tot symptomen borstkanker.

Een risicofactor is iets dat je kans op het krijgen van een ziekte, zoals kanker beïnvloedt. Verschillende vormen van kanker hebben verschillende risicofactoren. Bijvoorbeeld, het blootstellen van de huid aan sterk zonlicht is een risicofactor voor huidkanker. Roken is een risicofactor voor kanker van onder andere de longen.

Kortom roken, alcohol en overgewicht zijn risicofactoren, maar risicofactoren vertellen ons niet alles. Het hebben van een risicofactor, of zelfs meerdere, betekent niet dat u de ziekte ook daadwerkelijk krijgt. Sommige vrouwen hebben zogezegd alle risicofactoren (ze roken, drinken en hebben overgewicht) en ontwikkelen nooit symptomen borstkanker. Zelfs wanneer een vrouw met risicofactoren symptomen borstkanker ontwikkelt, is het moeilijk om te zeggen hoeveel van deze factoren hebben bijgedragen tot het verkrijgen van kanker.

Er zijn verschillende soorten risicofactoren. Sommige factoren, zoals leeftijd van een persoon of ras, kunnen niet worden gewijzigd. Anderen zijn gekoppeld aan kankerverwekkende factoren in de omgeving. Weer anderen zijn gerelateerd persoonlijke gedrag, zoals roken, drinken en voeding.

Alcohol, tabak en overgewicht zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van symptomen borstkanker, aldus verschillende onderzoeken. Uit studies blijkt dat een ongezonde levensstijl met ongezonde voeding en de risico’s op symptomen borstkanker met elkaar verbonden zijn. Dit heeft onder andere te maken met de hormoonhuishouding.

Uit de studies komt naar voren dat de risico’s vooral liggen bij vrouwen ouder dan 50 jaar. Zo blijkt dat de vrouwen die na de overgang veel van de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron in hun bloed hebben ook twee tot drie keer zo vaak symptomen borstkanker ontwikkelen in tegenstelling tot vrouwen met lage hormoonlevels.

Kortom moeten we nu stoppen met roken, drinken en vet eten? Eigenlijk wel, want dat is gewoonweg gezonder! Maar terwijl ik dit schrijf moet ik eerlijk bekennen dat mijn glaasje wijn er heerlijk uitziet. Mijn mening is dat overal waar “te” voorstaat meestal niet goed is. Teveel drinken is niet goed, maar één glaasje mag toch wel?

symptomen borstkanker

risico's symptomen borstkanker

 


Leave a Reply

Submenu Symptomen Borstkanker Contact Disclaimer Privacy Links