Haaruitval na een chemotherapie

Haaruitval is voor veel vrouwen misschien wel de ergste bijwerking van een chemotherapie. Dit soort haaruitval bij vrouwen komt omdat chemotherapie zich op alle snel delende cellen richt, waaronder kankercellen maar ook haarfollikels. Haarfollikels zijn namelijk een van de snelst groeiende cellen in het mensenlijk lichaam. Als de chemo dus zijn werk doet vernietigt hij niet alleen alle kankercellen, maar dus ook je haarcellen. Dit haarverlies begint meestal enkele weken na de chemotherapie.

De mate waarin de haaruitval voorkomt is afhankelijk van de behandeling en de gebruikte medicijnen. In sommige gevallen kunt u namelijk alleen haaruitval op uw hoofd hebben, en in andere gevalen juist haaruitval bij uw wimpers en wenkbrauwen.

Ook de tijd is van invloed op de haaruitval bij vrouwen, sommige vormen van chemotherapie worden namelijk eens in de week in kleine doses gegeven. Wat voor een minimale haaruitval zorgt, terwijl andere, veel hogere doses voor meer haaruitval kunnen zorgen.

Chemotherapie met behulp van adriamycine zorgt bijvoorbeeld voor volledig haarverlies op het hoofd, in sommige gevallen verlies je ook wimpers en wenkbrauwen. Methotrexaat zorgt bij sommigen voor dunner, maar zorgt zelden voor volledig haaruitval. Terwijl taxol voor volledige kaalheid zorgt op zowel je hoofd als op je lichaam.

In het geval van bestraling verliezen alleen de behandelde plekken hun haren. Indien er straling wordt gebruikt om de borst te behandelen, dan is er geen sprake van haaruitval rondom je hoofd, maar eventueel haarverlies rondom de tepelhof.


Leave a Reply

Submenu Symptomen Borstkanker Contact Disclaimer Privacy Links