Een borstreconstructie, wat is er mogelijk?

Het hebben van borstkanker is een van de grootste nachtmerries die je als vrouw kan ondergaan. Misschien is een van de eerste dingen die door je hoofd schiet bij het zien van borstkanker symptomen wel dat een van borsten afgezet dienen te worden. Tot slot van rekening zijn de borsten toch hetgeen wat de vrouw, dé vrouw maakt. Tenminste uit esthetisch oogpunt gezien.

Het verlies van een van je, of zelfs beide borsten kan een enorme klap zijn voor je waardigheid, voor je zelfvertrouwen en natuurlijk voor je vrouwelijkheid. Maar gelukkig leven wij in tijden waarin de mens de wetten van de natuur bepaald, althans wij kunnen hem een beetje bijsturen.

Kijk maar eens naar de wereld van de plastische chirurgie: als je ontevreden bent over de vorm van je borsten dan ga je naar de plastisch chirurg en hij remodelleert de boel, ben je ontevreden over de grootte dan onderga je toch “gewoon” een borstvergroting. Vergeet niet dat 22 procent van de Nederlandse vrouwen al eens een borstvergroting heeft overwogen. En als je geen borsten meer hebt dan kan je een borstreconstructie ondergaan.

Soms wordt tijdens de operatie al gelijk een borstreconstructie uitgevoerd, maar in sommige gevallen kunnen de chirurgen ervoor kiezen om dit tijdens een later stadium te doen. Het grote voordeel van zo’n eerste borstreconstructie is dat je maar een keer onder het mes moet. Dat is helemaal handig als je toch al bang bent voor prikken, spuiten en ziekenhuislucht.

Vaak is zo’n directe borstreconstructie echter niet mogelijk, bijvoorbeeld als er mogelijk nog straling in het lichaam te vinden is, of omdat de persoon te dik is of omdat zij rookt. Een borst kan gereconstructueerd worden door een prothese of door vet uit een ander gebieden weg te halen. Bij een inwendige prothese plaatst men een soort van ballon, waarin gedurende enkele maanden steeds meer zoutoplossing wordt toegevoegd. Vervolgens wordt pas de definitieve prothese geplaatst.

In het geval van een borstreconstructie met eigen weefsel wordt er op een andere plaats in het lichaam, bijvoorbeeld de rug, vet weggehaald en deze vervolgens bij je borsten teruggeplaatst.

Voor veel vrouwen is een borstreconstructie na borstkanker absolute noodzaak, sommige andere vrouwen zijn prima in staat om met één borst verder te leven. Wat je ook besluit om te doen, denk er goed over na!


Leave a Reply

Submenu Symptomen Borstkanker Contact Disclaimer Privacy Links