Behandeling Symptomen Borstkanker

Behandeling symptomen borstkanker

, zoals operatie, chemotherapie en bestralingen zijn de behandelmogelijkheden. Voor deze behandelingen moet je in goede conditie zijn en moet de kanker niet tever zijn uitgezaaid. Het is dus van belang (kan het niet vaak genoeg zeggen) tijdig een huisarts te raadplegen.

Behandeling symptomen borstkanker meest toegepast:

  • operatie
  • bestraling
  • chemotherapie
  • hormonale therapie

Een combinatie van bovenstaand komt geregeld voor.

Behandeling symptomen borstkanker Operatie:
Een operatie is de meest voorkomende behandeling symptomen borstkanker bij vrouwen. Een operatie is een plaatselijke behandeling met verdoving. De arts verwijdert het tumorweefsel en de weefsel rondom de tumor. Zodoende is er meer zekerheid dat de kankercellen weg zijn.
Een operatie is niet niets. Een operatie kan veel impact hebben op je leven, met name je gevoelens. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je na het verlies van een borst je minder vrouw voelt. Voor een uitgebreide informatiepakket over borstkanker, maar ook hoe je ermee moet omgaan, klik hier.

Behandeling symptomen borstkanker Bestraling:
Bij bestraling is het de bedoeling om plaatselijk de kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en herstellen zich er minder goed van. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen wel.
Opgemerkt moet worden dat bestralen zeker bijwerkingen heeft. Futloosheid en vermoeidheid kunnen bijwerkingen zijn.
 

Behandeling symptomen borstkanker Chemotherapie:
Bij chemotherapie is de behandeling van kanker met celdelingremmende of celdodende medicatie: cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica. Elk met hun eigen werking. Medicatie kan op verschillende manieren worden toegediend: per infuus, als tablet of per injectie. Via het bloed wordt de medicatie verspreid en kunnen op vrijwel alle plaatsen kankercellen bereiken. Een combinatie van medicijnen komt geregeld voor.
Opgemerkt moet worden dat ook hier bijwerkingen zijn. Bijwerkingen kunnen onder andere haaruitval, vermoeidheid en onregelmatige menstruatie zijn.

Behandeling symptomen borstkanker Hormonale therapie
Door het toedienen van hormonen wordt getracht de groei van  borstkankercellen te beïnvloeden.
Ook hier zijn bijwerkingen, afhankelijk van welk hormoon er is toegediend. Een bijwerking kan een risico op onvruchtbaarheid zijn.

dokter behandeling symptomen borstkanker

 


Leave a Reply

Submenu Symptomen Borstkanker Contact Disclaimer Privacy Links